
Huonot kengät voivat vahingoittaa jalkaa ja vaikuttavat itse asiassa koko kehoon!
Ei varmasti tule yllätyksenä, että kengät voivat vahingoittaa jalkaa. Kenkien tehtävä on suojata jalkaa vahingoilta. Ne myös helpottaa ja nopeuttaa liikkumista, kun ei tarvitse jalkapohjat hellinä varoa kaikkia pienimpiä kiviä ja oksia koko ajan. Suojelutehtävästä huolimatta, huonot kengät voivat murentaa taistelutahto rakoilla ja hiertymillä jo kisan alkumetreillä.
Siinä missä hyvä kenkä auttaa sinua jaksamaan kevyemmin pitemmälle, huono kenkä saa matkan tuntumaan uuvuttavan raskaalta ja loppumatka tuntuukin sitten tulisilla hiilillä kävelyltä.
Rakkulat ja rikki hankautunut iho ovat kivuliaita ja haittaavat normaalia elämää hieman. Haavaumat ja muut ihon rikkoutumiset onneksi kuitenkin parantuu suht nopeasti ja liikkuminen helpottuu. Kunhan jatkossa ei enää käytä niitä kenkiä jotka raastavat jalan rakoille, tai tilapäisenä apuna vaihtaa jalkaansa paremmat sukat jotka vähentävät kengän sisäistä kitkaa.
Tilapäisenä apuna voi käyttää laadukkaita jalkaa suojaavia sukkia, jotka vähentävät kitkan vaikutusta suoraan ihoon.
Pitkän tähtäimen ratkaisu jalkoja suojaavat sukat eivät kuitenkaan ole, jos käytettävät kengät ovat oikeasti huonot ja väärän malliset. Haavat kyllä paranevat, mutta huonoilla kengillä voi olla seurauksia jotka eivät heti näy päällepäin. Piilossa ongelmat pääsevät karkaamaan ja kasvamaan isoiksi ongelmiksi.
Kipeää kohtaa rupeaa monesti aristelemaan ja keskittää painoa enemmän toiseen kohtaa jalkaa. Jos kenkä ei tue jalkaa hyvin sitä helposti rupeaa linkuttamaan tai astumaan jotenkin hassusti vinoon. Pitemmän päälle keho oppii automaattisesti välttelemään tiettyjä asentoja ja linkkaavasta tavasta kävellä syntyy asentovääristymiä. Mitä pitempään vaiva jatkuu sitä pysyvämpiä muutoksia kehoon syntyy.
Ihminen on upea kokonaisuus, mutta samalla osiensa summa. Jos jalat voivat huonosti se monesti vaikuttaa yleiseen terveyteen ja liikkumiseen. Aristeleva, ontuva kävely rasittaa nilkkoja ja polvia. Sieltä vääränlainen rasitus leviää lonkkiin, jotka varsinkin iäkkäämmillä ihmisillä ovat haasteelliset pitää hyvässä kunnossa. Lonkista rasitus jatkaa matkaansa selkään ja niskaan. Se on kuin Domino-palikkojen jono joka lähtee kaatumaan. Huonot kengät pääsevät vaikuttamaan ketjureaktion kautta käytännössä koko ihmiseen.
Haitalliset ketjureaktiot kannattaa katkaista heti kun huomaa ongelman syntyneen. Mitä pitemmälle sen päästää karkaamaan, sitä pitempi
Tässä yhteydessä on pakko myös mainita, että haavaumat ja rakkulat ovat suht vaarattomia normaalisti, mutta esim. diabeetikoille ne voivat johtaa pahimmillaan raajan amputoimiseen. Siksi on erikoisen tärkeää ennaltaehkäistä mahdollisten ketjureaktioiden alkua.
Nykyaika tehdään mahtavia jalkineita, jotka ovat oikeasti hyväksi jaloille. Rohkeasti vain kenkäkauppaan kokeilemaan. Apua oikeanlaisen kengän valintaa kannattaa kysyä rohkeasti liikkeen myyjiltä. Hyvät kenkäkaupat kouluttavat työntekijöitään ymmärtämään miten erilaisia jalkoja tuetaan parhaiten juuri tietynlaisella kenkä malleilla.