
Mistä tietää, että jalassasi olevat kengät ovat oikeasti hyvät?
Nopeasti tähän voisi vastata, että siitä, miltä ne tuntuvat jaloissasi. Se ei täysin väärä vastaus olekaan, vaikka loppujen lopuksi jättää paljon toivomisen varaan. Useampi valitsee jalkaansa kengät sen mukaan, miltä ne näyttävät. Vaikka ne näyttävät kivoilta, ei niistä aiheutuvia ongelmia kannata katsoa “varpaiden välistä”.
Hyvät kengät tunnistaa helposti siitä, että pitkän käytönkin jälkeen jalkaan ei ole tullut hiertymiä tai rakkoja. Kun otat kengät pois jaloista ja jalkasi eivät tunnu uupuneilta ja aristavilta - on jaloissa ollut hyvät kengät.
Oman jalan koon ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää. Tässä ei puhuta pelkästä jalkaterän pituudesta - eli ”kengän koosta”. Hyvä jalkine tukee jalan kaikkia muotojajakaen liikkumisesta aiheutuvan rasituksen tasaisesti koko jalkapohjan astuma-alueelle.
Paremmalla kengällä jaksat kävellä pidemmälle ja helpommin. Siksi on tärkeää ymmärtää omaa jalkaa, että siihen löytää sopivan kengän.
Suomessa käytetään ns. Ranskalaista kengänkoko mitoitusta. Kengännumero syntyy, kun jalan pituus mitataan, tulos jaetaan kahdella ja kerrotaan vielä kolmella.
Kannattaa muistaa, että kengän koko ei ole välttämättä sama kuin sukan koko.
Kenkiä ostaessa ei kuitenkaan riitä jalan pituuden mittaaminen, vaan jalan muut muodot ovat myös tärkeät. Jalkapohjan muoto ja leveys määrittävät sen minkä muotoinen ’lesti’ kengässä tulisi olla. Lestejä on 8 eri kokoista ja ne ilmoitetaan kirjaimin kapeimmasta A:sta - leveimpään H:hon. Näitä ei kuitenkaan enää näe niin paljon massatuotetuissa kengissä, joten varmimmin oman kokoiset kengät löytää menemällä paikan päälle ja vetämällä kenkiä jalkoihin.
Varmimmin sopivat kengät löytää käymällä kenkäkaupoissa ja kokeilemalla erilaisia kenkiä jalkoihinsa. Kenkäostoksillä netin kautta on isompi riski tyytyä ostamiinsa huonoihin kenkiin.
Oikean kokoista kenkää valitessa tulisi varpaiden kärjen ja kengän kärjen väliin jäädä noin 5-10 mm tyhjää tilaa. Jalkojen sivuja ei saisi puristaa yhtään ja jalkapohjan tulisi koskea joka puolelta kengän sisäpohjaan. Kantapään pitäisi sujahtaa paikoilleen ilman, että kenkä täytyy survoa jalkaan. Kenkiä kiinni laittaessa ole varovainen. Liian kireälle kiristetyt kengät heikentävät koko jalan verenkiertoa etenkin jalkapöydän päältä. Heikentynyt verenkierto ja kiristävät kengät ovat aiheuttaneet monta kompastusta, kun jalka ei tunne kunnolla ja pysty reagoimaan tai liikkumaan tasapainon ylläpitämiseksi.
Liian kireä kenkä voi aiheuttaa vaarallisia terveyshaittoja. Jokainen muistaa miten luistelun jälkeen tunnottomilla jaloilla on vaikea pysyä pystyssä.
Ammattilaiset suosittelevat, että kenkäkauppaan mennään vasta iltapäivästä, koska jalat turpoavat päivän mittaan. Aamulla ostetut kengät voivat iltapäivästä ollakin ahdistavan kiristävät.
Lopullisen arvioin hyvistä kengistä huomaat kyllä itsekin. Jos kenkää pukiessa jalkaan tuntuu siltä, että ”voi ei, ei näitä, kun ne kiristää ja ovat kuumat”, tiedät jo että et ole vetämässä jalkaasi niitä parhaita kenkiä.
Summataan vähän. Mistä tietää että kengät ovat hyvät jaloillesi:
- Kenkä tukee jalkaasi hyvin ja sinun on helppo kävellä sillä, ilman että esim. nilkkasi ”lonksuisi” ja tasapaino heittelisi helposti
- Kengästä ei aiheudu jalkaasi nirhaumia, hankaumia, rakkoja tai kireitä puristus jälkiä
- Jalan on mukava olla kengässä, eikä se likoa omissa mehuissaan polttavan kuumassa betonisaappaassa
- Kun otat kengän pois jalasta, et tunne mitään ylimääräistä helpotuksen tunnetta, koska kengät ovat tukeneet jalkasi hyvinvointia koko päivän