Jalkaympyrä - Näin pidät jalkasi kunnossa yksinkertaisen helposti
Muistat varmasti ruokaympyrän. Sen ohjeistuksen, joka näyttää harvinaisen selkeästi minkälaista ravintoa ja kuinka paljon meidän tulisi syödä. Viestissään se on todella tehokas ja helposti muistettava.
Meille Karkelon Sukalla yksi tärkeimmistä asioista on kaikkien jalkojen hyvinvointi. Siksi kehitimme jalkojen ”ruokaympyrän”. Noudattamalla näitä helppoja ja yksinkertaisia kohtia, jalkasi voivat paremmin kuin ennen. Näistä palasista koostuu jalkojen kokonaisvaltainen hyvinvointi.
Jalkojen hyvinvointi on asia, joka tulee mieleen usein vasta silloin, kun jotain on mennyt pieleen. Siksi näistä asioista pitäisi puhua enemmän ennen kuin ongelmia ilmenee.
Jalkojen hyvinvointi koostuu kaikessa yksinkertaisuudessaan kahdeksasta osasta.
Osa niistä voi tuntua hymyilyttävän itsestään selvyyksiltä. Osa voi taas olla täysin uutta tietoa ja vinkkejä.
Nostimme isosti esille asiat, mitä kuka tahansa voi tehdä ennakoivasti. Jalkojen hyvinvointi on asia, joka tulee mieleen usein vasta silloin, kun jotain on mennyt pieleen. Siksi näistä asioista pitäisi puhua enemmän ennen kuin ongelmia ilmenee. Se, että luet jo tätä artikkelia, on iso askel parempaan suuntaa.

Jalkaympyrä
Jalkaympyrä on jaettu kahdeksaan yhtäsuureen osaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki osat olisivat täysin yhtä tärkeitä aina kaikille. Ylhäältä laskettuna ensimäiset neljä Hygienia, Hyvät sukat, Hyvät jalkineet ja Liikunta ovat asioita, joita on vaikeampi vältellä. Toisille tämä riittää ja jalat pysyvät itsestään kunnossa. Mutta suurimmalle osalle ihmisistä jalat tarvitsevat enemmän huolenpitoa ja siksi suosittelemmekin loppujen palasten sisällyttämistä ihan kaikkien elämään. Ennaltaehkäisy, Ihon kosteutus, Lepo ja rentoutus sekä Ammatillinen hoito ovat avaimia siihen, että jalkasi varmasti jaksavat kannatella läpi elämän.
Jokaisen palasen aiheeseen voi sukeltaa syvälle, koska kerrottavaa on paljon.
Esimerkiksi tiesitkö, että ”hyvät sukat” oikeasti vaikuttavat merkittävästi jalkojen hyvinvointiin? Varsinkin tilanteessa, missä jalat joutuvat normaalia kovemmalle kulutukselle?
Tämän totesi itse käytännössä asiakkaamme poika, joka armeijassa ollessaan selvisi pienen pienillä hankaumilla pitkästä 180km marssista. Kun kaikilla muilla tupalaisilla jalat olivat todella pahan näköiset. Rakkoja, verisiä haavaumia ja useammalta kuoriutui isot osat jalkapohjien ihosta irti.
- Sukan materiaalit ja kitkan sietokyky ovat olennaisia osia Hyvien sukkien ominaisuuksissa.
Toinen esimerkki voisi olla sukellus hajujen maailmaan. Tiesitkö, että todellisuudessa jalkahiki tai muukaan hiki ei juurikaan haise itsessään miltään? Kipakan sukkamehun hajun takana on useat erilaiset bakteerit, jotka saavat jalat haisemaan ruokaillessaan meidän hiellä ja ihonpinnan rasvoilla.
- Huolehtimalla jalkojen hygieniasta ja siitä, että hiestä kosteat jalat eivät haudu tiukassa kengässä koko päivän, vähennät jo dramaattisesti juustovarpaiden tuoksua eteisessä.
Palaset, joilla rakennat kestävämmät jalat

Hyvät jalkineet
Se, mitä puet jalkoihisi vaikuttavat yllättävän paljon siihen, miten jalkasi kestävät päivän mittaan.
Se, mikä tekee toisita kengistä ”hyvät” jalkineet riippuu todella paljon siitä, kenen jalassa kengät ovat. Hyvien jalkineiden valinnassa onkin tehtävä itsetutkiskelua ja opeteltava kuuntelemaan sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Tärkeää on myös tietää ja ymmärtää omien jalkojen koko ja muoto. Vaikka kengät sopisivat jalkoihin, se ei silti ole tae siitä, että ne tekevät jaloillesi hyvää pitkässä juoksussa.
Erilaisiin tilanteisiin on erilaiset kengät. Talvella lämpimämmät ja kesällä kevyemmät, paitsi tietenkin, jos on todella sateinen kesä ja joka paikkaan tarvitaan kumisaappaat.
Tärkeimpiä ominaisuuksia hyvissä jalkineissa on:
- Jalkojen suojaaminen. Kengät eivät ole vain koriste, vaan niiden tehtävä on suojata jalkaa rasitukselta ja kulumiselta, kylmältä ja muilta sääilmiöiltä. Kengät toimivat myös herkän jalkapohjan välissä suojaten jalan ihoa pisteleviltä asioilta.
- Hengittävyys ja iho-ystävällisyys. Kengät eivät saa hautoa kosteutta sisäänsä, vaan kenkien tulee päästää kosteus haihtumaan pois. Jalkojen iho reagoi vellovaan kosteuteen mielenkiintoisesti. Voisi luulla, että varsinkin kuiva iho tykkää pitkistä kosteutuksista, mutta esimerkiksi jo päivän kestänyt hautova kosteus on kuiville jaloille oikesti todella huono asia. Kun ihon pinta on kosteudesta ryttyinen, sellainen nahkea, se ei pystykään enää pitämään omaa luonnollista kosteutta sisällään, vaan kuivuu entistä syvemmältä. Pahimmassa tapauksessa tästä voi syntyä niitä kivuliaita syviä lohkeamia kantapäihin.
- Jalkojen tukeminen. Kengät eivät vain suojaa jalkaa, vaan ne myös parantavat liikkumista tukemalla jalan rakenteita. Kengät poistavat esim. tärähdyksiä juostessa parantaen pitoa ja kyllähän ne saavat myös näyttää kivoilta.

Hyvät sukat
Ei ehkä yllätä, että tästä meillä riittääkin kerrottavaa paljon. Mutta pidämme tämän tässä lyhyempänä. Listasimme tähän hyvien sukkien ominaisuuksia. Siinä missä kengät ovat tärkeitä jalkojen hyvinvoinnille, väitämme, että sukat ovat vieläkin tärkeämpiä.
Hyvien sukkien ominaisuuksia:
- Jalkojen suojaaminen - erikoisesti jalkojen ihon suojaaminen. Hyvä sukka suojaa jalkaa kylmältä tai kuumalta. Sukka myös poistaa liikkeen aiheuttaman kitkan suoria vaikutuksia iholta eli vähemmän hankaumia ja rakkoja.
- Sukka antaa ihon hengittää hyvin. Parhaassa tapauksessa sukan hiensiirtokyky poistaa ylimääräistä kosteutta jalan iholta jo ennen kuin iho pääsee hautumaan ja kuivumaan syvemmältä.
- Sukka pitää jalan ympäristön optimaalisena iholle, mutta epämieluisana bakteereille. Näin pääsee syntymään vähemmän hajuja ja erilaisia tulehduksia.
- Sukka tukee jalan rakenteita ja ihoa. Sukka pysyy napakkana eikä valu tai rullaudu alas. Sukka ei saa puristaa jalan ihoa painaumille. Jos esim. sukan resori puristaa nilkkaan uran - tietää, että sukka on ollut liian kireä. Tällainen puristus haittaa myös pintaverenkiertoa ja hidastaa esimerkiksi ihon palautumista ja haavojen paranemista.
Sukkien kohdalla on sama mikä mainittiin jalkineiden kohdalla. Oman itsensä koon tietämys on tärkeää.
Kengän numero ei välttämättä ole sama kuin sukan koko numero.

Hygienia
Jos miettii kehon alueita, jotka mielletään yleensä likaisimmiksi - jalat pääsevät aika kärkeen sellaisessa listassa. Ne on helppo sivuuttaa, koska usein ne ovat piilossa silmiltä ja kaukana nenästä.
Asiat eivät aina kuitenkaan pysy piilossa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun vetää sukan jalastaan ja katselee kovettumia tai tulehtuneita kynsivalleja tai jo aikaisemmin, kun eteisessä ottaa kengät irvistäen jalastaan kun nenää kirvelee - sitä tulee miettineeksi jalkapesua.
Jalat onkin hyvä pestä useamman kerran päivässä kesäisin ja talvella ainakin kerran. Suihkun yhteydessä kunnon saippuapesu riittää loistavasti, mutta pesun pitää olla huolellinen. Varpaanvälit ja erikoisesti kynsien seutu kannattaa käydä läpi kunnolla.
Myös jalkojen huolellinen kuivaus on osa hygieniaa. Jos vaikka varpaanväleihin jättää kosteutta ja vetää sukat ja kengät jalkaan, se on erittäin otollinen tilanne bakteereiden lisääntyä ja perustaa varsinainen villilänsi kengissäsi.
Onneksi fiksuilla valinnoilla voi helpottaa useita hygieniaan liittyviä ongelmia. Teknisesti toimivat sukat vähentävät hien vaikutuksia iholla (ja nenässä). Toisissa sukissa on mukana myös materiaaleja, jotka vähentävät luonnostaa haitallisten bakteerien kasvua näin hilliten hajuja ja tulehduksia iholla.

Liikunta
Jalat on tehty liikkumaan. Sen takia niitä tulisi myös käyttää. Normaali arkinen hyötyliikunta sekä myös haastavampi urheilu-liikunta ovat omiaan pitämään verenkierron jaloissa kunnossa ja paikat vetreinä. Venyttely ja pienet tasapainoilu harjoitukset eivät ole kenellekkään pahitteeksi. Niillä voit helpottaa omaa kestävyyttä ja liikkuvuutta ihan vahingossa.
Nostamme tähän yhden tärkeän liikuntaan ja jalan kuntoon liittyvän asian. Nimittäin seisominen. Ei vain jalan, vaan myös koko kehon kannalta on tärkeää, että seisomme päivittäin enemmän. Tähän näppäräksi ratkaisuksi käykin se venyttely ja tasapainoharjoitukset. Vaikka illalla sohvalla mainoskatokojen aikana nouse seisomaan ja venyttele vuoronperään jalkapohjia tai seiso yhden jalan varassa. Jo pienetkin hetket jaloillaan auttavat vetristyttämään jalkoja ja vähentämään puutuneisuutta.
Liikunnasta ja sen hyödyistä on vielä paljon sanottavaa, mutta jatketaan tällä erää eteen päin. Tärkeää muistettavaa on, että miten tahansa liikut, varmista, että jalassasi on hyvät kamppeet, jotka helpottavat liikuntaa eivätkä vaikeuta sitä.

Ennaltaehkäisy
Niinkuin totesimme jo tämän jutun alussa, jalkojen ongelmista jutellaan liian vähän ennen kuin todellisia ongelmia ilmenee.
Siksi osaltamme haluammekin korostaa miten tärkeää on ennaltaehkäisy. Jalkaympyrämme voikin jakaa myös toisin päin alueiksi. Vasen ja oikea puoli. Molemmille neljä palasta. Vasen puoli on käytännössä kokonaan ennaltaehkäisyä. Miten toimia ennen kuin ongelmia ilmenee.
Tämän palasen kohdalla nostamme keskiöön fiksut valinnat ja ammattilaiset - nimittäin jalkahoitajat.
Koulutetut jalkojenhoitajat ovat hoitoalan ammattilaisia. Me suosittelemme, että jokainen kävisi jalkojenhoitajan tarkastettavana ja hoidettavana ainakin kerran vuodessa. Silloin selviää jalkojen todellinen kunto ja se mitä pienille ongelmille voi tehdä ennen kuin ne kasvavat isoiksi pulmiksi.
Jalkojenhoitajat pystyvät myös neuvomaan oikeanlaisten jalkineiden ja sukkien valinnassa tarkemmin. Esimerkiksi diabeetikoille on todella tärkeää olla juuri oikeanlaiset sukat, joilla minimoidaan mahdollisten haavaumien ja kuolioiden syntyä.
Teemme laajasti yhteistyötä koulutettujen ammattilaisten kanssa. Tulevaisuudessa jaamme enemmän myös heidän kokemuksiaan ja vinkkejään sosiaalisissa medioissamme.
Ota tilimme seurantaan Facebookissa ja Instagramissa!

Tehokas ammatillinen hoito
Ongelmatilanteissa ota yhteys ammattilaiseen. Tätä ei voi kylliksi korostaa. Jo pienikin haavauma tai paksuuntuneen ihon lohkeama voi hoitamattomana johtaa niinkin dramaattisiin loppuihin, että kenkien sijaan shoppailetkin pyörätuolia.
Varsinkin heillä, joilla on perussairauksia, tämä ei ole leikin asia. Diabetesliitto kertoo sivuillaan että: Suomessa nilkan yläpuolisista amputaatioista puolet tehdään diabeetikoille ja yli puolet näistä olisi ehkäistävissä varhaisella puuttumisella jalkaongelmien taustatekijöihin ja hoitamalla jo syntyneet jalkaongelmat hyvin.
Myös jalan sisällä olevat ongelmat on syytä käydä näyttämässä. Jos esim. astuminen sattuu tai kynsivallit ovat turvonneet ja aristavat, kannattaa varata aika lääkäriin tai jalkahoitajalle.
Hyvin hoidettuna jalat kantavat läpi koko elämän
Erikoisen tärkeää on myös jälkihoito eli se, että jalat hoidetaan loppuun asti ja vielä käydään tunnollisesti tarkastuskerroilla vaikka itse tuntuisi siltä, että kaikki on jo kunnossa.

Lepo ja rentoutus
Jälkihoidon kanssa samaan hengenvetoon on hyvä mainita normaalista levosta. Vaikka jalat on tehty liikkumaan - ne tarvitsevat myös huomiota ja lepoa.
Itseään on hyvä hemmotella ja rentouttava jalkahieronta on erittäin tehokas tapa purkaa arjen ja äksönin keräämää painetta jaloista. Se helpottaa myös liikkeelle lähtemistä, kun jalat voivat vetreämmin.
Kokeile rakentaa itsellesi pieni viikottainen rutiini. Ota jalkakylpy tai laita pesulla käynnin yhteydessä jaloille suunniteltu kosteuttava hoito. Käy illalla joko käsin tai apuvälineellä jalkapohja läpi hieroen. Venyttele jalkaa ja varpaita. Hiero kevyesti myös jalkapöydän puolelta - se saa mukavasti veren kiertämään raajoissa. Jos et itse yllä pyydä kaverilta apua tai hemmottele itseäsi oikeen kunnolla jalkahieronnalla ja hoidolla.
Jaamme vinkkejä ja yhteistyökuvioita jalkojen rentoutusta ja hemmottelua koskien sosiaalisissa medioissamme.
Ota tilimme seurantaan Facebookissa ja Instagramissa!

Ihon kosteutus ja
jalkojen oma huolto
Jalkojen rasvaus ei ole kaikista ihmisistä mukavaa, mutta sillä voi välttää monta kivuliasta kompastusta. Jalkoja ei ole kuitenkaan pakko rasvata aivan koko ajan.
Erikseen on ennaltaehkäisevä rasvaus ja enemmän hoidollinen kosteutus. Hoidollisemmassa kosteutuksessa noudata hoitajan tai lääkärin ohjeita, mutta omatoimisessa rasvauksessa jo pienestäkin on apua.
Lisäksi voit valita jalkaasi sukat, jotka omalta osaltaan tukevat jalkojen syväkosteutusta ja pitävät huolen siitä, ettei jalan iho pääse kuivumaan liikaa.
Mm. meidän Hyvänolon sukissa käytetty merilevä- ja sinkkikuitu tukevat jalan luonnollista palautumista ja saat näillä sukilla täyden hyödyn jo pienestäkin rasvausmäärästä.
Nämä kahdeksan osa-aluetta pitävät huolen siitä, että pysyt kärryillä siitä, missä jalkasi menevät ja elämä pyörii eteenpäin ilman kipeämpiä kompastumisia.
Jos sinua kiinnostaa tietää enemmän jaloista, niiden hyvinvoinnista, hoitamisesta ja vinkeistä, millä varmistat oman ja rakkaimpiesi jaksamisen - seuraa sosiaalisen median tilejämme. Jaamme jatkossa enemmän juuri kokemuksia ja vinkkejä, joista löytyy ratkaisuja esimerkiksi varpaan väleissä kutiaviin ongelmiin, tai mitä tehdä, kun teini-ikäisen haistaa jo eteisestä…
Meille tärkeintä on kaikkien jalkojen hyvinvointi. Tämän vuoksi olemme kehittäneet tuotteita ja materiaaleja, jotka jalassa myös itse uskallamme seisoa ylpeästi. Anna meidän huolehtia jaloistasi, kun sinä keskityt kaikkeen muuhun tärkeään elämässäsi.