Jalkahiki ja hygienia

Nihkeän kosteassa kengässä voi vallita varsinainen "villinlännen meno"

Otat kengän pois jalasta pitkän päivän jälkeen niin eteiseen tulvahtaa kengästä paksuhko ja tuhti tuoksu.
- Kuulostaako tutulta?

"Tervetuloa kuuman kosteaan villiinlänteen!"

haiseva jalka

Kuuma nihkeän hikinen saapas, on kuin vanha villinlännen saluuna. Paikalla on tutut riehakkaat vakionaamat ja muutama harmiton muukalainen.

Päivän mittaan juomien tarjoilu senkuin kiihtyy. Kuumalla ilmalla saluunan asiakkaat nauttivat reippaasti juotavaa ja pientä naposteltavaa.

bakteerit skoolaamassa

”Täällähän on niin hyvä meno, että kutsutaan koko suku paikalle!”, joku huudahtaa, ja muut liittyvät kuoroon yhdessä suin.

Iltapäivästä meno on jo riehakasta ja saluunassa alkaa olla aikamoinen tungos. Mutta juotava virtaa ja nyt tarjolle on laitettu notkuva seisovapöytä kaikenlaisia herkkuja.

Illan tullen saluuna on ratkeamaisillaan täynnä. Koko päivän kestänyt ylitsevuotava kostea tarjoilu on tehnyt tehtävänsä.

Paikka on yksi sikolätti ja haju sen mukainen. Baaritappeluilta ei vältytty ja osa paikalla olleista muukalaisista paljastuikin oikein kunnon rikollisiksi ja innostuessaan, ilmaisen juoman juhlista, ne rupesivat hajottamaan paikkoja. 

"Tähän kaupunkiin tarvitaan uusi seriffi."

Jalkahien haju on meille kaikille varmasti jossain vaiheessa elämää tuttu kokemus. Hajut voivat olla tosi yksilöllisiä ja erikoisia, mutta moni kuvailee haistavansa jalkahiestä: homejuustoa, vanhaa sipulia, poltettua kumia tai muovia, mätää kananmunaa, käyneitä hedelmiä ja homeisia vihanneksia, tai jopa pilalle mennyttä lihaa ja sienimäisiä hajuja.

Miten ihmeessä nuo hajut päätyvät osaksi meidän sukkamehuamme, ja mitä asialle voi tehdä?

Tiesitkö, että todellisuudessa ihmisen hiki ei juurikaan haise miltään. 

Täysin puhtaasta hiestä pystyy erottamaan yksilöllisiä ominaistuoksuja, häviäviä määriä joitain kuona-aineita, talia (eli ihon erittämää rasvaa) ja kosteuden ja suolan hajua. Mutta tuokin määrä vaatii jo erittäin tarkkaa nenää.

Suurimalle osalle tutummasta hienhajusta vastaa ihollamme asuvat erilaiset bakteerit ja hiivat, sekä jossain määrin muut sienet ja homeet.

Pienet salamatkustajat ovat tärkeitä, mutta voivat villiintyä ja laittaa haisemaan!

Ihon pinnalla elävät bakteerit käyttävät ravintona meidän ihmisten hikeämme. Vaikka voisi ajatella, että ne ovat ällöttäviä likaisia asioita jotka pitää pestä heti pois, oikeasti ne ovat tärkeä osa meidän ulkoista vastustuskykyä.

Läsnäolollaan ne varmistavat, että huonot meitä ihmisiä vahingoittavat bakteerit ja virukset eivät pääse pesiytymään niin helposti ihollemme ja sitä kautta sisään kehoon. Siksi niistä ei kannata huolestua turhaan tai ajatella että ne olisivat täysin huono juttu.

Niiden kanssa pitää oppia elämään sopivassa tasapainossa, sillä ne pitävät meistä huolen, mutta jos ne pääsevät rellestämään vapaasti, siitä seuraa varsin epämiellyttäviä, joskaan ei hirveän vaarallisia haittoja.

Hajujen syypää on bakteerien "uloste"

Varsinainen hienhaju syntyy siitä, kun ihollamme elävä mikrofloora, eli pienorganismit esim. bakteerit, hiivat ja homeet syövät hikeä, kuollutta ihoa ja talia. Bakterien syödessä hikeä ja talia syntyy niiden ravinnonsulatuksen jätteenä erilaisia haisevia rasvahappo yhdisteitä.

Koska jokaisen ihmisen oman ihon mikrobikannat ovat niin moninaiset ja yksilölliset, että niitä voi verrata jopa sormenjälkiin henkilön tunnistettavuuden suhteen, on varmasti itsestään selvää, että myös niiden tuottamat hajut ovat myös varsin yksilöllisiä.

Jokaisella on oma uniikki bakteerikanta, mutta perheenjäsenillä ne muistuttavat toisiaan paljon

Ihminen kerää ihoonsa erilaisia vaarattomia bakteerikantoja ja hiivoja koko elämänsä ja siksi hienhaju voi myös muuttua. Samasta syystä läheisesti yhdessä elävät ihmiset tuoksuvat myös usein samalta, koska he väistämättään vaihtavat keskenään ihon bakteerikantoja.

Kuka on vastuussa, mistäkin hajusta? Tunnistatko hajun perusteella mikä bakteeri elää omassa tai kaverin jaloissa?

Neljä yleisintä ja kourallinen haitallisempia:

"Breivi"
Brevibacterium-suvun bakteerit

- Paksuhko rasvainen, juustomainen haju, todennäköisesti johtuu juuri siitä samansukuisesta bakteerista, jota käytetään sinihomejuuston ja muiden voimakastuoksuisten juustojen valmistuksessa.

Brevibacterium-sukuun kuuluvat bakteerit ovat yleisempiä jalkahien aiheuttajia. Ne käyttävät ravintonaan jalkapohjien ja varpaidenvälien kuollutta ihoa ja rakastavat nihkeitä lämpimiä paikkoja.


"Proppi"
Propionibakteerit

- Pistävän etikkainen, melkein kirpeä ja samalla tunkkainen haju, viittaa yleensä propionihapon läsnäoloon. Propionibakteerit nauttivat ihon rasvoista ja hien kosteudesta. Niiden lisääntyessä, ne tuovat mukanaan vahvan etikkaisen hajun, koska kemiallisesti propionihappo on samankaltainen etikkahapon kanssa.


"Staffe"
Staphylococcus epidermidis

Käynyt hedelmäinen haju, tai aasialaisissa keittiöissä paljon käytetyt fermentoidut soijatuotteiden hajut, sekä palaneen kumin tai muovin hajua muistuttavat tuoksut, tai hieman sipulinen haju viestivät, että sukkamehuun on lorahtanut Isovaleriaanahappoa.

Staphylococcus epidermidis, on iholla asuva hieman ongelmallinen bakteeri. Se rakastaa hikeä ja kuollutta ihoa. Sen tuottama Isovaleriaanahappo muistuttaa läheisesti valeriaanahappoa, jota käytetään liottimena ja esimerkiksi muovien pehmentiminä, siksi se tuo monelle mieleen muovisen palaneen tuoksun.

Isovaleriaanahappoa löytyy luonnosta muummuassa omenamehusta, soijamaidosta ja erilaisista hapanmaitotuotteista, joka selostaa niiden kyseiset mielleyhtymät. 

Tämän saman suvun bakteerit aiheuttavat myös ongelmallisen aknen päästessään infektoimaan ihon talirauhasia esimerkiksi selän ja kasvojen alueella. Normaali käsihygienia ja saippualla peseytyminen ovat todistetusti osoitettu vähentävän riskejä tämän bakteerin kohdalla.


"Kytsi"
Kytococcus sedentarius

Tuoksuuko sukissa voimakas rikkimäinen mädän kananmunan haju? Tähän on yksi aika selkeä syyllinen, jota ei kuitenkaan kaikilta meiltä löydy iholtamme. Se on erityisesti nuorten miesten ja paljon hikoilevien yksilöiden ongelma. Kytococcus sedentarius tuottaa helposti haihtuvia voimakkaita rikkiyhdisteitä, eli suomeksi "herkästi ilmassa leijailevia tuhdisti haisevia hajuja".

Tämä bakteeri voi aiheuttaa myös tulehduksen jalkapohjassa jos iho hautuu kosteassa pitkään, ilman että se pääsee kuivumaan välissä.


Nämä mikroskooppiset vipeltäjät haisevat myös. Oletko tehnyt lähempää tuttavuutta, tietämättäsi?

bakteerit skoolaamassa

Hiivamainen tai alkoholimainen, vähän tulehtuneen hajuinen tuoksu, mädän sipulin tuoksu, tai sienimäinen löyhkä voi johtua muutamasta tutusta asukkaasta. Nämä kyseiset rellestäjät, valtoimeksi päästyään voivat aiheuttaa vaikeita sairauksia. Ole erikoisen tarkkana näiden kanssa.

- Iholla asustaa sieniin kuuluvia Malassazia-suvun organismeja. Ne aiheuttavat pieniä ihottumia ja ovat käytännössä vastuussa hilseestä. Ne rakastavat rasvaista sekä huokoista ihoa, mihin ne pääsevät pesiytymään. Päänahassa se aiheuttaa hilsettä ja muualla kehossa siitä voi aiheutua punoittavia kutisevia alueita. Vaikka tällä ei ole varsinaista selkeää hajua, sen aiheuttamien infektioiden yhteydessä on kuvailtu että iho tuoksuu voimakkaan rasvaiselta ja taliselta, sellaiselta "eltaantuneelta tai härskiintyneeltä voilta".

"(Näiden bakteerien) hajut muistuttavat mätääntynyttä lihaa ja palaneen tulitikun hajua".

- Vaaralliselta kuulostava Corynebacterium-suvun bakteereja elää myös meidän iholla. Saman suvun ongelma tapaukset ovat vastuussa mm. Kurkkumädästä. Tämä bakteeri tuottaa myrkyllisiä yhdisteitä, niiden hajut muistuttavat mätääntynyttä lihaa ja palaneen tulitikun hajua.

- Mukaan mahtuu myös erilaiset jalka- ja kynsisienet. Trichophyton rubrum ja Trichophyton mentagrophytes -sienet ovat meillä yleisimpiä jalkasienen aiheuttajia. Ne tuovat oman tuoksunsa päivän kengässä hautuneeseen jalkaan, ja ne voi tunnistaa imelähköstä sienimäisestä ja tunkkaisesta hajusta.

"Paljon hyötyä, mutta väärässä paikassa villiintyessään, ikävä seuralainen".

- Iholla elää myös paljon erilaisia hiivasieniä. Ne ovat lähtemätön osa ihmistä, sillä niiden kanssa elämme melkein symbioosissa. Ne auttavat meitä ruuan sulatuksessa ja tukevat meidän vastustus kykyä. Mutta joskus ne voivat innostua ja aiheuttaa tulehduksen. 

Hiivatulehdus viihtyy usein kosteassa ja lämpimässä paikassa, joten se voi hyvin myös yllättää esim. varpaiden välissä. Tulehduksesta lähtee voimakas hiivamainen hieman makeahko haju.

Tunnistitko tutun hajun?

Lähetä tämä artikkeli sille joka tuli mieleen, kun luit listaa läpi.

Vaikka joukkoon mahtui myös haitallisia bakteereita ja mikrobeja ei tarvitse huolestua, vaikka edellä mainittuja aromeja jalkojen suunnalta välillä leijailisi. Tärkeää on pitää huolta jalkojen hyvästä hygieniasta, sillä välttää monta pientä ongelmaa joista voi kasvaa isoja rajoittavia vaivoja.

Tässä muutama vinkki joilla varmistat,
että jalat eivät haise aivan vallattomalta:

Näillä ohjeilla vähennät huomattavasti riskiä mistään vakavammasta ja ainakin helpotat taistelua haisevia jalkoja vastaan.

Monille haisevat jalat ovat nolo ongelma, mutta sen kanssa ei pidä jäädä yksin.

Tarjolla on useita oikeasti toimivia ratkaisuja.

Lähetä artikkeli ja jaa tietoutta haisevien jalkojen oikeista syyllisistä!

  • Pese jalat päivittäin saippualla ja runsaalla vedellä. Huuhtele jalat hyvin, monet pesunesteet ja saippuat ovat mahtavia puhdistukseen, mutta huonoja jos niitä jää iholle.
  • Kuivaa jalat sekä erikoisesti varpaan välit. Vaihe minkä moni sivuttaa, mutta joka on vähintään yhtä tärkeä kuin itse pesu. Märät jalat nappaavat mukaansa enemmän mikrobeja ja varpaiden väliin ja kynsien reunoihin jäänyt kosteus on omiaan hautomaan bakteerien kasvulle suotuisaa ympäristöä.
  • Käytä hyvin hengittäviä ilmavia sukkia. Luonnon materiaaleista tai keinokuiduista valmistetut sukat, sillä ei ole niin väliä. Kumpikin sopivat hyvin, tärkeintä on, että sukka poistaa tehokkaasti hien tuomaa kosteutta jalan iholta. Toisinaan paksu puuvilla voi säilöä kosteutta ja bakteereita itseensä, jolloin se ei ole paras vaihtoehto esim. lämpimään talvikenkään.
  • Vaihda sukkia päivittäin  sekä vaihtele jalkineita tai huolehdi siitä, että kengät kerkeävät kuivua käytön välissä.
  • Yleisissä tiloissa käytä aina vähintään sukkia ja märkätiloissa omia jalkineita. Suurin osa jalka- ja kynsisieni tartunnoista, syylistä ja infektioista tulee jalkoihin uimahalleista tai yleisistä saunoista.

Miten oikeanlainen sukka, voi auttaa sinua hillitsemään haisuja jalkojen suunnalta?

Toimivan sukan tunnistaa siitä, että se ei rasita jalkaa ja jalanihoa. Se pysyy paikallaan, ei purista tai kiristä ja tekee sen mikä on sukan kaikista tärkein tehtävä: suojata jalkaa, kylmältä ja ylimääräiseltä rasitukselta.

Hyvä sukka pitää tuon edellisen lisäksi huolta siitä, että jalan normaalisti erittämä hiki ei pääse hautumaan suoraan jalan iholla. Sukka tuntuu raikkaalta sekä kuivalta ja jalan iho pääsee hengittämään. Hyvä sukka siirtää hien tuomaa kosteutta pois jalan iholta, ja samalla pitää jalan aina sopivan lämpöisen tuntuisena, oli sitten kylmä tai kuuma ilma.

Mahtava sukka, huolehtii näiden lisäksi jalan ihon hyvinvoinnista. Erikoismateriaalit, kuten merileväkuitu ja sinkki, tukevat jalan ihon luonnolista palautumista ja hillitsevät haisevien bakteerien kasvua. Mahtava sukka, mukautuu jalkaasi istuvasti ja pysyy paikallaan koko päivän, ilman että se puristaisi tai olisi tiukan tuntuinen.

Jos kuvittelee, että kuumassa kengässä vallitsee ”villin lännen meno”, mahtava sukka on kuin sheriffi ja napakka saluunan pitäjä samassa paketissa. Jonka tehtävä on varmistaa, ettei tarjoilu riistäydy käsistä ja paikalla olijat rupea rettelöimään liikaa. Koska kaikki tietää, että kun juoma virtaa niin osa porukasta laittaa haisemaan!

Jos haluat tutustua meidän "sukkaseriffeihin", klikkaa tähän.