10 vinkkiä diabeetikon jalkojenhoitoon ammattilaiselta

Jalkojen ihon pienimmätkin haavat ja nirhaumat saattavat olla vakava tulehdusriski diabeetikolle. Lue Sirpan antamat vinkit huolellisesti ja pidä jaloistasi tarkasti huolta.
1. Pese ja kuivaa jalkasi päivittäin
Pese ja kuivaa jalkasi päivittäin. Tarkista myös varpaiden välit. Käytä peiliä apuvälineenä jos et muuten näe varpaiden väliin.
2. Käytä diabeetikoille tarkoitettuja jalkavoiteita joka päivä
Ehjä ja joustava iho ennaltaehkäisee haavaumia ja on paras puolustusmekanismi infektioita vastaan.
3. Leikkaa kynnet säännöllisesti mutta varovasti
Viilaa ne sitten kynsiviilalla jalkahoitajasi ohjeiden mukaisesti. Kynnet eivät saa olla liian lyhyet.
4. Vältä säännöllistä raspaamista, mutta jos raspaat, niin raspaa aina vain kuivaa ihoa
Käytä ainoastaan mineraaliraspia. Kysy lisäohjeita jalkahoitajaltasi.
5. Pukiessasi sukat ja kengät, pyyhkäise jalkapohja ja kengän sisus kädellä puhtaaksi
Pienetkin hiekanmurut voivat aiheuttaa haavaumia.
6. Osta sukat, jotka eivät purista varresta eivätkä varvasosasta
Tärkeää on, että sukat ovat oikean kokoiset eikä niissä ole hankaavia saumoja. Hopea/sinkkisukat ovat erityisesti diabeetikoille suunniteltuja.
7. Kenkien tulee aina olla sopivan kokoiset
Käyntivara pitää olla myös aikuisella. Muista myös, että kenkä tulee aina ostaa suuremman jalan koon mukaan, vaikka jalkojen kokoeroa olisi numerokin.
8. Vältä tulehdusriskejä
Kaikenlaiset ihoa syövyttävät aineet (mm. känsälaastarit ja geelit), kosteutta läpäisemättömät laastarit ja ihoa suojaavat kelmut (mm. keinoiho) sekä omatoiminen känsien repiminen ja hiominen eivät ole suositeltavia.
9. Pienet ihon rikkoutumat, hankautumat ja kovettumat voi hoitaa itse
e on hoidettava huolella, jotta estettäisiin hankalien jalkavammojen synty. Mikäli itsehoito ei tehoa muutamassa päivässä, ota yhteyttä diabeteshoitajaan tai jalkahoitajaan. Lääkäriin on otettava yhteyttä heti, jos jalassa tai nilkassa havaitaan turvotusta tai punoitusta, mikäli kävellessä tuntuu kipua tai jos jalkaan tulee avohaava. Säärihaavojen ja neuropaattisten haavojen hoito kuuluu aina ammattilaisille.
10. Käy säännöllisesti jalkahoidossa
Hoidon aikana jalkojenhoitaja tarkastaa jalkasi. Ammattilainen huomaa helpommin ja aikaisemmassa vaiheessa mahdolliset ongelmat. Ennaltaehkäisy on AINA helpompaa ja tehokkaampaa kuin jälkihoito.
Muistathan että sukilla on iso vaikutus jalkojesi hyvinvointiin. Yksi hyvä diabeetikoille sopiva sukkavaihtoehto löytyy täältä: https://karkelonsukka.fi/sukat-diabeetikolle

Sirpa Siekkeli, Kinttupiste
Koulutukseltani olen jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittanut laboratoriohoitaja. Olen suorittanut tarvittavat koulutukset kaikkiin tekemiini hoitoihin ja päivitän osaamistani aika ajoin. Erityisosaamistani on ortoosien valmistus, kynnen oikaisut ja sieni-infektiot.
Klikkaa tähän niin pääset Kinttupisteen kotisivuille.
Kommentoi tuohon alle jos sulla on jotain hyviä vinkkejä jalkojen hyvinvointiin 🙂