Mistä tietää, että jalassasi on oikean kokoiset sukat? 

Sopivan sukan löytäminen kuulostaa tosi helpolta jutulta. Ja myönnetään, että parhaillaan se voi olla sitä. Mutta se voi olla myös asia, joka huomaamatta pikkuhiljaa jäytää jalan kuntoa ja yleistä mukavuuden tuntua päivästä toiseen. 

Nihkeän kiristävä tai löysänä ruttuun valuva sukka väärässä paikassa tai vääränä päivänä, voi aiheuttaa pahaa jälkeä iholla ja raivoavia ihmisraunioita.

Jalat ovat monesti kuin ihmisen perustukset. Ne sijaitsevat pohjimmaisessa kerroksessa, ovat yhteydessä maahan ja pitävät meidät pystyssä. Jokainen, joka on pelannut tasapainottelupelejä puupalikoilla tai yrittänyt rakentaa korttitaloja, tietää miten käy, jos perustukset eivät ole kunnossa.

Joten, mitäs jos kävisimme läpi muutaman perustavan tason ohjeen siitä...

TIEDÄTKÖ KOKOSI?

KUINKA VALITA OIKEASTI ITSELLE SOPIVA SUKAN KOKO JA MUITA HYÖDYLLISIÄ OHJEITA NIILLE JOILLA ON JALAT.

Aloitetaan helpoimmasta eli siitä, miksi sukkia edes käytetään - mikä on niiden tehtävä? Tästä voi olla montaa mieltä, mutta yrityksenä, joka keskittyy pääasiassa jalan- ja sitä kautta koko kehon hyvinvointiin, sukan tärkein tarkoitus on suojata jalkaa

 • kylmältä, 

 • ylimääräiseltä kitkalta, 

 • hautovalta nihkeältä kosteudelta, 

 • epämukavalta kuumuudelta, 

 • sekä parhaimmassa tapauksessa myös haitallisilta muutoksilta ihon bakteerien suhteen.


Sukka toimii jaloille ikään kuin kilpenä tai eristeenä sinun ja muun maailman välillä.

Hyvä sukka huolehtii jaloistasi, niin sinä voit keskittyä kaikkeen muuhun. 

Sukan tehtävä on suojata jalkaa

Kylmä on itsestään selvä, se ei tunnu mukavalta. Kun varpaita paleltaa, on mukava vetää lämmittävät sukat jalkaan. 

Ylimääräinen kitka on sitä, joka muodostuu kun kävelemme, ja osaan jalasta kohdistuu erikoisen paljon hankaavan rasitusta. Esim. kantapäähän, päkiöihin tai nilkkaan. Seurauksena sen kohdan lämpötila nousee ja rasittuessaan iho käynnistää suojausreaktion - kohtaan muodostuu rakko.

Hautova nihkeä kosteus on monesti meidän omaa syytä. Jalassa on silloin yleensä liian lämpimät kengät. Onneksi hyvät hengittävät sukat kuljettavat hikeä tehokkaasti pois jalan iholta. Kun ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan helposti - jalan iho voi paremmin ja hajuilta vältytään.

Koska jalat ovat yksi helpoiten hikoilevista osista ihmisessä, kasvojen, kainaloiden, kämmenien ja haarusksien lisäksi - on tärkeää, että jaloissaan pitää hyvin hengittäviä sukkia. Mukavan raikas tunne ja helposti kuivana pysyvät sukat ovat siis kannattava sijoitus.

Hiki liittyy olennaisena osana bakteerien ja muiden ihon pinnalla elävien pieneliöiden kasvuun. Sukka, joka ei päästä hikeä haihtumaan tai säilöö sen itseensä on varsinainen kasvatusalusta myös haitallisille bakteereille, hajuhaitoista puhumattakaan. Hygieeninen keinokuitu on hyvä valinta, jos jalat tuppaavat haiskahtamaan.

Miksi sitten on tärkeää valita oikeankokoinen sukka? Eihän se ole niin justiinsa… vai onko?

Sukan oikea istuvuus on loppujen lopuksi aika olennainen osa sukkia. Liian kireät sukat aiheuttavat ongelmia ja liian löysät voivat aiheuttaa vielä pahempia ongelmia.

Hyvin istuva, ihonmyötäinen sukka todella suojaa jalkaa kitkalta, hiertymiltä ja rakoilta. 

Löysä sukka voi aiheuttaa pahempaa jälkeä rullautumalla jalkapohjan alle ja hiertää kivuliata rakkoja pitkin jalkapohjaa.

Todellisuudessa pahimmat vaaratilanteet kuitenkin syntyvät sukkien kohdalla, varomattomuutta. Kuski tai raksamies korjaa valuvia sukkia juuri väärään aikaan ja aiheuttaa vahingossa onnettomuuden. 

Näin normaalisti suoranaista vaaraa sukista ei muodostu yhdellä käyttökerralla. Mutta esimerkiksi diabeetikkojen on hyvä varmistaa, että jalassa on oikeanlaiset sukat, koska pienetkin hoitamattomat haavaumat voivat johtaa jopa jalan amputoimiseen.

Jos sukan tehtävä on suojata jalkaa, valitsemalla oikeankokoisen sukan varmistat, että sukka suoriutuu tehtävästään kunnialla.


Ja onhan sellainen valuva ja rullautuva sukka epämukavan tuntuinenkin.

Miltä siellä alhaalla oikeen näyttää?

Omat ja läheisten perheenjäsenten jalat voivat olla tutumpia, mutta koska ne usein ovat piilossa niiden monimutkaisia muotoja ei aina hahmota. Ja mitä isompaa otantaa ihmisistä tarkastellaan sitä enemmän siellä on muotoja ja kokoja. Kun kaikilla on aika yksilölliset jalat, miten voi varmistaa, että löytää itselleen sopivat sukat?

VARPAAT

Varpaan muodot ja se miten ne asettuvat, määrittävät yleisesti minkä muotoinen jalkasi on.

Sukkia ja varpaita ajatellessa tulee mieleen, että kunhan varpaille on sopiva tila, eikä ne kiristele tai puristu sumppuun. Tämä on yksi tärkeä pointti, mutta vähintään yhtä tärkeää on, että sukan sisällä ei ole hiertäviä saumoja ja ylimääräisiä lankoja. Lyhyellä aikavälillä hiertävän kärkisauman ongelmaa ei huomaa, mutta jatkuva hiertäminen rasittaa varpaiden ihoa mm. kynsivallien kohdalta ja saattaa aiheuttaa tulehdusvaaran.

Karkelon Hyvänolon sukkien suhteen varpaiden muodolla ei ole suurta vaikutusta. Kärkisauman kohdan muotoilu on istuvan napakka, mutta se ei silti hierrä tai hankaa varpaita. Meidän sukissa sauman kohdat ovat lähes saumattomat, ne eivät hierrä tai hankaa.

Yleisimpiä muotoja on kolme:

 - ”Egyptiläinen” - Isovarvas on pisin ja varpaiden linja muodostaa laskevan suoran. Jokainen varvas on edellistä alempana.

 - ”Roomalainen” - Varpaat muodostavat suht'suoran rivin. 

 - ”Kreikkalainen” - Toinen varvas ”akkavarvas” tai ”etuvarvas” on pitempi kuin ”ukkovarvas” tai iso varvas. Varpaat muodostavat kiilamaisen muodon.

PÄKIÄ ja JALAN LEVEYS

Päkiän kohta on yleensä jalan levein osa. Normaalia leveämpi jalka voi usein olla syy, miksi muuten sopivat kengät hiertävät jalkaa päkiän kohdalta molemmin puolin. Kapea jalka taas ei välttämättä saa parasta mahdollista tukea liian väljässä jalkineessa.

Onneksi sukkien kanssa yleensä ei tule ongelmaa, koska sukat venyvät ja ne on mitoitettu toimivassa suhteessa jalan pituuden mukaan. Ole kuitenkin tarkkana valitessasi jalkineita.

KORKEA- VAI LÄTTÄJALKA

”Jalan kaari” on päkiän ja kantapään välissä oleva osa. Yläpuolella jalkapöytä ja jalkapohjan puolella lattiasta irti nouseva osa. Muoto muodostuu jalan luiden asennoista. Toisilla se on reilusti korkeampi ja toisilla lähes olematon. 

Kummatkin ääripäät muodostavat haasteita jopa ihan normaalisti liikkuessa ja tukipohjalliset voivat olla tarpeen. Tämä on kuitenkin todella yksilöllistä. 

Riippumatta siitä, minkälainen jalkasi on, onko kaari korkea tai onko sinulla lättäjalka, tämän ei pitäisi vaikuttaa sukan valintaan. Hyvänolon sukat ovat joustavia ja mukautuvat juuri sinun jalkaasi istuviksi. 

Osassa meidän malleista mm. Liikkujan ja Juoksijan sukissa on tässä kohtaa lisättynä sukan istuvuutta ja paikoillaan pysymistä varten tiukempi jalkapöydän ympäri menevä kudos.


KANTAPÄÄ, NILKKA ja SIITÄ YLÖSPÄIN…

Kantapää on aika yksiselitteinen, vaikka siitäkin on paljon variaatioita ja muotoja.

Laadukkaan ja paremmin istuvan sukan tunnistaa siitä, että siinä on kunnollinen pitkä kantakavennus, joka pitää sukan napakammin paikallaan.

Sukkia ajatellen merkittävin asia on varpaiden kärjen ja kantapään välinen matka.

Nilkka ja sääret tulee ottaa huomioon, kun miettii sukan pituutta ja mallia. Hyvänolon sukista on olemassa varrettomista ihan pitkälle sääreen kiipeäviä kiristämättömiä malleja. Meillä on myös polvisukkia.

Oikeankokoinen, tuntuu vaan niin paljon paremmalta ja tekee hyvää.

Kantasauman tulisi osua noin kantapään puoleen väliin, kuvan osoittamalla tavalla.

Mistä siis tietää, mikä on se oikea koko?

Sukassa on muutamia kohtia, jotka pitäisi osua juuri oikeille kohdille jalasta. 

Sukan kärkisauman pitäisi osua varpaiden päälle noin kynsien juuren kohdalle.

Kantasauman tulisi osua noin kantapään puoleen väliin, kuvan osoittamalla tavalla.

Liian iso sukka ryttääntyy ja alkaa hiertää jalkojasi - näin syntyy rakkoja.
Liian pieni sukka taas estää varpaiden liikkumista, joka vaikuttaa yleisestikin liikkumiseesi. Liian pieni sukka valuu myös usein varpaita kohti, eikä pysy paikoillaan kunnolla.

Väärän kokoiset sukat myös kuluvat nopeammin. Kun saumakohdat ovat väärässä kohdassa, ne hajoavat helpommin.

Joustavista materiaaleista valmistetut sukat voivat kutistua hieman pesussa, joten tarkista, että sukka on oikean kokoinen myös pesun jälkeen.

Kiinnitä huomiota sukan kokoon

 • Liian iso sukka liikkuu jalassa ja voi alkaa hiertämään
 • Liian pieni sukka estää varpaiden liikkumista
 • Sukan pitää olla sopiva myös pesun jälkeen. Sukan tulee kestää pesu 60 asteessa, jolloin bakteerit kuolevat
 • Väärän kokoinen sukka kuluu nopeammin

Sukan kärkisauman pitäisi osua varpaiden päälle, noin kynsien juuren kohdalle.

OHEISESTA TAULUKOSTA NÄET SINULLE SOPIVAN KOON VALIKOIMISTAMME

Mittaa jalkasi pituus kantapäästä varpaiden päähän asti.

Jalan voi mitata myös näin: kokeile kastella jalkapohjaa hieman ja astua varovasti sanomalehden päälle koko painolla. Kostunut jalanjälki on helpompi mitata, ja vaikka se ei aivan tarkka mitta olisikaan, se antaa tarpeeksi suuntaa oikean koon löytämisessä.

Rohkeasti kokeilemaan!

Ei ole luonnollista, että sukka on 

ensimmäisellä kokeilulla jalkaan täydellinen


Siksi sukkia pitää kokeilla ja käyttää, että tietää, miten sukan ja jalan yhteistyö toimii. Miten sukka muotoutuu ja liikkuu, kun käytät sitä. Ja tietenkin se, kuinka hyvältä sukka tuntuu jalassa vai tuntuuko…

Meillä on kattava 100% tyytyväisyyteen perustuva takuu, jonka turvin voit kokeilla ja testata tuotetta rauhassa.

KÄYTÄ ja PESE - Takuu

Sukka saavuttaa lopullisen muotonsa ensimmäisen pesun jälkeen.

Sitten vasta voi tehdä lopullisia ratkaisuja siitä, että onko tämä juuri minulle sopiva sukka.

Tämä on yksi syy miksi tarjoamme tuotteillemme näinkin erikoisen kattavan takuun. Meille on tärkeää, että löydät itsellesi sopivan sukan, joka oikeasti toimii jalkasi hyväksi.

Jos sukka ei tunnu sopivan...

Takuu on 100% tyytyväisyyteen perustuva. Jos sukat eivät istu mukavasti, kiristävät tai ovat löysät kuin velhon hihat, ota meihin yhteyttä. Saat tilalle paremmin sinulle sopivan mallin tai oikean koon.

Käytä ja pese sukkia normaalisti

Karkelon Sukan KÄYTÄ ja PESE -Takuu tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että otat sukat käyttöön, peset ne, käytät uudelleen ja peset ne ihan normaalisti. Takuu on voimassa, vaikka tuote on avattu ja sitä on käytetty. Miten muuten voit tietää, että ovatko nämä sinulle sopivat sukat.

Jos et huomaa hyötyjä... 

Jos pidemmän käytön jälkeen et huomaa lupaamiamme* hyötyjä Hyvänolon sukista, voit olla meihin yhteydessä ja saat rahasi takaisin.

Kokeilemalla se selviää!

Nyt on aika astella reippaasti eteenpäin oikeankokoisilla jaloista huolehtivilla sukilla. 

Kun olet mitannut omat jalkasi, tee tilaus täältä.

Meidän valmistamissa Hyvänolon Sukissa:

Muotoilu, varmistaa sukan toimivuuden

 • Kiristämätön varrensuu
 • Hiertämätön kärkisauma
 • Puristamaton rakenne
 • Kantapään muotoilu, joka pitää sukan paikallaan

Materiaali pitää huolen ihosta

 • Polyesteri siirtää kosteuden tehokkaasti iholta, tämä vähentää rakkojen ja hankaumien syntymistä
 • Merilevä pehmentää kovettumia ja halkeamia
 • Merilevä ja sinkki suojaavat ihoa ja antavat tulehdusta vähentävän vaikutuksen
 • Vähentää bakteereja, vähentää hajua

Mikään muutos ei tapahdu hetkessä. Siksi Hyvänolon Sukkia kannattaa käyttää pidemmän aikaa. Silloin sukkien vaikutus alkaa näkyä. Osalla asiakkaista vaikutukset näkyvät jo parin viikon jälkeen, toisilla menee pidemmän aikaa.

Sukka ei voi auttaa, jos se ei ole jalassa. Ei kannata käyttää muita sukkia välillä, mikäli haluat hyödyn materiaalista jaloillesi. Jotta saat pestyä sukat käyttöjen välillä, sinulla olisi hyvä olla vähintään kolme paria.

Valitse alta Sinun jaloillesi sopiva sukkamalli

Kolmen parin paketti 38,50€, Kaksi pakettia 65€, lisäpaketit 32,50€

(Yhden parin normaalihinta: 15€)

Ilmainen toimitus vähintään 30€ tilauksille.

Alle 30 tilauksille toimitusmaksu 5.Hyvänolonsukkien lisäksi meiltä löytyy samasta Hyvänolon materiaalista valmistettuja napakammin istuvia sukkia. 

Kolmen parin paketti 38,50€, Kaksi pakettia 65€, lisäpaketit 32,50€

(Yhden parin normaalihinta: 15€)

Kaikissa sukkamalleissa on hiertämätön kärkisauma. Kiristämätön Hyvänolonsukka on tarkoitettu erityisesti turvonneille jaloille.

Kolmen parin paketti 38,50€

 Kaksi pakettia 65€, lisäpaketit 32,50€

(Yhden parin normaalihinta 15€)

Ilmainen toimitus vähintään 30€ tilauksille.

Pakettiin kuuluu kolme paria samanlaisia sukkia.

 • Materiaali

 • Pesuohje

Polyesteri 64%

Merilevää sisältävä kuitu 8%

Sinkkiä sisältävä kuitu 4%

Polyamidi/elastaani 24%

Meillä on kaikilla tuotteilla kattava KÄYTÄ ja PESE - Takuu

Luotamme siihen, että tuotteemme tekevät sen mitä luvataan ja siksi meillä onkin täysi tyytyväisyyteen perustuva KÄYTÄ ja PESE - Takuu. Käytä sukkia, pese ne ja käytä uudelleen, useita kertoja. Erikoiskäsittelyn ja materiaalien hyödyt eivät häviä pesussa.


Muutaman viikon kokeilun jälkeen, jos et ole tyytyväinen ota yhteyttä meihin niin hyvitämme sukat, tai yritämme yhdessä löytää teille paremmin toimivan mallin.

Olen käyttänyt näitä kolmea paria koko kesän ja syksyn, ja olen erittäin tyytyväinen! Atooppinen ihoni jaloissa on pysynyt paremmassa kunnossa kuin ennen.

En ollut ajatellut, että mulla olisi jaloissa iho-ongelmia, mutta niin vaan on mukavampi, kun niitä vähäisiäkään ongelmia ei enää ole :)

Eeva

Kiitos jalkojeni puolesta! Hei! Ostin Jyväskylän messuilta huhtikuussa Teidän firmanne sukat, joissa on merilevää ja sinkkikuitua.

Olen kärsinyt jalkapohjieni ihon paksuuntumisesta ja halkeilusta syville haavoille. Noin vuosi sitten jouduin olemaan sairaslomallakin, koska en kipujen takia voinut kävellä.

Reilun parin viikon käytön jälkeen jalkojeni iho on ollut tosi hyvä ja pehmeä eikä esim. halkeamia ole juurikaan ollut. KIITOS!


Olen saanut ison avun ja suositellut sukkianne useissa eri tilanteissa terveydenhoidon ammattilaisille.

Jaana

Usein Kysyttyä

Missä sukat valmistetaan?

Sukat valmistetaan Liedon Ilmarisissa, Turun kupeessa. Kyseessä on siis kotimainen tuote.

Miten merilevä vaikuttaa?

Merilevä ravitsee ihoa, auttaen mm. kovettumiin.

Häviääkö sukan ominaisuudet pesussa?

Ominaisuudet pysyvät sukassa pesusta toiseen. Lankaan lisätyt ainesosat eivät häviä pesujen aikana.

Miten ainesosat on sisällytetty lankaan?

Ainesosat sisällytetään lankaan nanotekniikalla, joka takaa sen, että ainesosa pysyy sukassa sen koko elinkaaren ajan.

Jos tilaan sukkia, niin tuleeko niitä sitten jatkossa automaattisesti? Miten niistä pääsee eroon?

Testiparin tilatessa ei sitoudu jatkotilauksiin. Asiakas ei myöskään joudu tekemään mitään estääkseen sukkia tulemasta lisää. Sukistamme täytyy aina tehdä erillinen tilaus, jos niitä haluaa lisää. Myöskään tulevien tilauksien yhteydessä asiakas ei sitoudu jatkotilauksiin.

Onko teillä erikseen sukkamalleja miehille ja naisille?

Ei. Kaikki sukkamme on valmistettu sekä miehille, että naisille. Neutraalit värit, sekä yksinkertaistetut ulkomuodot sopivat kummalle tahansa.

Missä asteessa Hyvänolonsukat saa pestä ja kutistuvatko ne?

Sukat voi pestä 60 asteen konepesussa. Sukat saattavat pesun jälkeen näyttää pienemmiltä, mutta ne venyvät takaisin, kun sukan vetää jalkaan. Tämä johtuu sukissa olevasta elastaanista

Mitä jos sukista ei ole apua jalkaongelmiini?

Siinä tapauksessa 100% tyytyväisyystakuu kattaa tämän(kin). Tässä tapauksessa ota yhteyttä meihin ja hyvitämme sukat. 

Valitettavasti jalkaongelmat voivat johtua useasta eri syystä, eikä nämä sukat välttämättä auta kaikkiin niistä. Kokeilematta ei voi tietää, auttaako ne juuri Sinun ongelmaasi. Mutta siksi meillä on tuo tyytyväisyystakuu :)

Tilaaminen ei onnistu!

Ei hätää. Lähetä sähköpostia osoitteeseen tilaukset@karkelonsukka.fi ja sisällytä mukaan puhelinnumero. Soitamme Sinulle mahdollisimman pian ja voit tehdä tilauksen puhelimitse.

Olemme lomalla 21.-30.6. Loman aikana tulleet tilaukset lähetämme heinäkuun alussa.