Miksi sukkia tulisi käyttää ja mikä on niiden tehtävä?

Sopivan sukan löytäminen kuulostaa tosi helpolta jutulta. Parhaimmillaan se voi olla sitä. Huonoon sukkaan tyytyminen voi olla asia, joka huomaamatta pikkuhiljaa jäytää jalan kuntoa ja mukavuuden tunnetta päivästä toiseen. Onko sukat edes niin tärkeitä?

Sukkia tulisi käyttää lähestulkoon aina. Kuulostaa hassulta, mutta varsinkin täällä kuivemmassa ja viileämmässä ilmastossa sukista on paljon hyötyä. 

Useimmiten jalkineet on suunniteltu siten, että jalassa olisi sukka. Ja onhan se sukka helpompi pestä kuin kallis kenkä. Kengässä sukka toimii ikään kuin ylimääräisenä suojana kengän ja jalan välisessä vuorovaikutuksessa. Liikkuminen aiheuttaa kitkaa, joka pahimmillaan hankaa kantapäähän mojovan rakkulan. Jos jalassasi on jalkaa suojeleva sukka - näin ei käy.

Hyvä sukka suojaa jalkaa. Sukka toimii jaloille ikäänkuin kilpenä tai eristeenä.

Sukan tärkein tarkoitus on suojata jalkaa: 

  • kylmältä, 
  • ylimääräiseltä kitkalta, 
  • hautovalta nihkeältä kosteudelta, 
  • epämukavalta kuumuudelta, 
  • sekä parhaimmassa tapauksessa myös haitallisilta muutoksilta ihon bakteerien suhteen

- Kylmä on itsestään selvä. Se ei tunnu mukavalta. Kun varpaita paleltaa on mukava vetää lämmittävät sukat jalkaan. 

- Ylimääräinen kitka on sitä, joka muodostuu kun kävelemme ja osaan jalasta kohdistuu erikoisen paljon hankaavaa rasitusta esim. kantapäähän, päkiöihin tai nilkkaan. Seurauksena sen kohdan lämpötila nousee ja rasittuessaan iho käynnistää suojausreaktion - kohtaan muodostuu rakko.

- Hautova nihkeä kosteus on monesti meidän omaa syytä. Jalassa on silloin yleensä liian lämpimät kengät. Onneksi hyvät hengittävät sukat kuljettavat hikeä tehokkaasti pois jalan iholta. Kun ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan helposti, jalan iho voi paremmin ja hajuilta vältytään.

- Koska jalat ovat yksi helpoiten hikoilevista osista ihmisessä kasvojen, kainaloiden, kämmenien ja haaruksien lisäksi, on tärkeää, että jaloissaan pitää hyvin hengittäviä sukkia. Mukavan raikas tunne ja helposti kuivana pysyvät sukat ovat siis kannattava sijoitus.

- Hiki liittyy olennaisena osana bakteerien ja muiden ihon pinnalla elävien pieneliöiden kasvuun. Jos sukka ei päästä ylimääräistä kosteutta haihtumaan, se toimii otollisen kasvualustana hajua aiheuttaville bakteereille. Moderni, hikeä siirtävä ja hygieeninen keinokuitu on hyvä valinta, jos jalat haiskahtaa.

Valitsemalla jalkaasi hyvin istuvan, oikean kokoisen, hyvän sukan, joka vielä tukee jalan ihon kokonaisvaltaista hyvinvointia, ennaltaehkäiset kivuliaita ongelmia.